Make your own free website on Tripod.com

 

Wordt lid van de zundapp mailing list is om in kontakt tekomen met andere zundapp liefhebbers(Niet vergeten)

 

Zo je wilt Harder Rijden Dat kan bijvoorbeeld die japanse Scootertjes kwijt rijden. Ok ga je gang maar let op je mag niet meer op de openbare weg met de brommer en hij is alleen nog maar geschikt voor het Circuit. alle tips die hieronder staan kan je uitvoeren op je eigen verantwoordelijkheid dus stuur mijn geen Boze E-mails van me blok is inelkaar gelopen Ofzo!

Oke dan gaan we nu beginnen Stel je rijd geheel origineel en je wilt wat sneller je kan beginnen met een grotere Spoeier in je carburateur te doen. en de schotjes in je demper open te buigen, Dat is die sigaarvormige buis achter in je uitlaat schroef die los en du alle schotjes open die in de buis zitten je krijgt dan een mooier geluid en bij grotere cilinders ga je er nog een 5km harder mee ook. Je kan ook je vertanding aanpassen door het te veranderen in 15/38. Een hoge druk cilinderkop kan je ook nog op je cilinder zetten. En inplaats van een grotere sproeier kan je er ook een andere Carb opzetten 17mm op een origineele 50. Je gaat dan een kilometertje of 65/70.

Ik wil nog Harder!

Dan zou je er een Snelle 50 opkunnen zetten een zundapp Snelle 50 of een Eurocilindro Snelle 50. Je kan er dan ook een 19 Bing met 90 of 95 sproeier in kunnen zetten. Om betere lucht toevoer naar je carburateur te krijgen zou je dan ook nog een geperforeerd luchtfilter deksel op je luchtfilter huis zetten en het trechtertje in uit je luchtfilter huis te hallen. nu zal je zo'n 80/85 kunnen rijden let wel het is verstandig om als je nog verder gaat opvoeren ook je remmen aan tepassen zoals schijfremmen. ook belangrijk is dat je motorblok in een goede staat is een versleten blokje levert minder vermogen als een compleet gereviseerd blokje!

Is dat alles ik wil nog Harder!

Kan maar nu moet je toch echt schijfremmen op je brommen zetten of je moet echt levensmoe zijn. Nou je kan er ook een 70cc EuroCilindro opzetten en een 22 mikunni met een 210 sproeier en een Carbon Powerfilter om voldoende lucht aan tezuigen voor die carburateur ok is het verstandig om je achterbrug bout eens na te treken want zit er speling in trekt t'ie vrijwel zeker krom en dat willen we niet toch? Je kan ook nog een Vol krukasje in je motor zetten en er eens overdenken om een 5bak Blokje tenemen in plaats van een 4Bak. nu moet je toch zeker een 115 kilometer rijden en ik heb verhalen gehoord dat er 125 meegereden is als je nog harder wilt zou je een 70cc Waterkoeling kunnen nemen.

Je kan nog harder maar dan moet je andere Blokken nemen zoals Ks80,Ks125,en KS175 maar doe dat alleen als je je motorrijbewijs heb en de brommer als motor gekeurd is want anders ben je zo al je spulletjes kwijt door de politie!

En wil je echt indruk maken leg dan een Ks175 of Ks125 blok onder je zundapp en dan rij je al die scootertjes enz.. zeker te weten kwijt. Hier een tip wil je een Ks125 leg er dan een blok van een Laverda met Zundapp Ks125 Blok want die heeft meer vermogen dus meer pk als een origineel Ks125 Blok.

Links: Water gekoelde 175 cc, En rechts luchtgekoelde 175 cc Persoonlijk vind ik lucht gekoeld mooier

Lees hier hoe je zelf kunt opvoeren Vijlen enz..

Er zijn vele manieren om ervoor te zorgen dat je brommer meer vermogen krijgt. Ik probeer hieronder een duidelijk beeld te geven over wat en hoe je kunt opvoeren. De verschillende mogelijkheden zijn:

 

Carburateur:

Door de carburateur aan te passen of door deze te vervangen kun je ervoor zorgen dat er meer brandstof in de cilinder terecht komt, waardoor de ontbranding krachtiger is en dus meer vermogen levert. De standaard carburateur op een Zundapp is 12mm in diameter. De originele carburateur van Zundapp is een Bing 12mm,

Je kunt je carburateur op verschillende manieren aanpassen. Het simpelste is om een verstelbare sproeier te kopen. Met deze sproeier kun je de afstelling heel gemakkelijk veranderen terwijl je rijdt. Je kunt hem zo afstellen dat je trekkracht minder is, maar je topsnelheid hoger of andersom. Ook kun je de carburateur opboren van 12mm naar maximaal ongeveer 14 millimeter. Dit is echter wel een lastig en nauwkeurig karwei. Het is hierbij de bedoeling dat je de doorgang van de benzinemix vergroot. Je moet dus het spruitstuk en het middengedeelte van de carburateur opboren. Let er wel op dat de inlaatpoort van de cilinder ook minimaal de diameter heeft als die van de carburateur, anders gaat het hele effect verloren. Een andere optie is een grotere carburateur aanschaffen. Denk hierbij aan de Bing 15mm of de Miquni 17mm.

Wil je echt leuk bezig zijn, denk dan eens aan een Dellorto 22mm. Dit is echt de Rolls Roys onder de carburateurs. Ze zijn alleen erg zeldzaam. Bovendien is het noodzakelijk om ook een grotere cilinder te kopen. Er komt dan namelijk teveel benzine de cilinder in, waardoor je Zundapp verzuipt. De Dellorto werkt dan ook prachtig in combinatie met een 80cc.

Cilinder:

Op het gebied van cilinders valt veel te knutselen. Ook hier kun je weer je huidige cilinder opboren of gewoon een andere kopen. Het idee achter een grotere cilinder is dat je een grotere hoeveelheid brandstof in een keer kunt verbranden, waardoor de explosie krachtiger is en dus een hoger vermogen eruit haalt. Een standaard cilinder heeft een cilinderinhoud van ongeveer 50cc met een boring (diameter) van 38mm.Een standaard cilinder kun je opboren (uithonen) tot maximaal 55cc. De boring is dan ongeveer 40mm geworden. Verder uithonen is niet aan te raden, omdat de uitloopstukken bij de spoelpoorten die in de carter van je blok verdwijnen, dan te dun worden. Kijk maar eens naar het verschil tussen de twee cilinders hieronder. De linker is een standaard cilinder met 50cc inhoud, de rechter is opgeboord tot een inhoud van 55cc. Je ziet dat de cilinderwand van de standaard cilinder dikker is dan die van de uitgehoonde versie.

Het opboren kun je niet zomaar zelf uitvoeren. Je hebt er een draaibank voor nodig of gewoon een goede kennis die het een en ander voor je kan regelen.
Wanneer je besluit om een cilinder te kopen, dan kun je kiezen uit tal van mogelijkheden. Om te beginnen kun je natuurlijk een opgeboord setje kopen met bijbehorende zuiger.Als je geen 70cc aandurft bestaat er ook een speciale middenweg, de 60cc cilinder. Het nadeel is dat deze cilinders erg zeldzaam zijn geworden.

Als je van het grotere werk houdt, koop dan een 80cc. Dit zijn de echte snelheidsduivels. Sommige hebben wel 9 poorten, een inlaat, uitlaat en 7 spoelpoorten. Mooi spul en het staat niet eens zo gek onder je brommer. Het nadeel hiervan is dat deze cilinder niet op een motorblok van een CS, KS, etc. past. Je zal er een Zundapp Ks 80cc blok voor moeten kopen of een Zundapp 5Bak blok waarvan je de carter uitfreest totdat de 80cc erop past. Een goed merk voor 80cc's is bijvoorbeeld Euro Cilindro. Zij maken cilinders met een verchroomde cilinderwand, uiterst sterk. Met zo'n cilinder en een grotere carburateur kun je dik over de 100 km/u rijden. Een grotere carburateur is sowieso een vereiste als je het maximale uit je opgevoerde cilinder wil halen.

Duits 5v blok met 70 Euro en elektronische ontsteking dit blokje moet zeker een top van boven de 115 leveren!

Zuigers:

Ook door veranderingen aan de zuiger valt er meer uit je brommer te halen. Als je bij een standaard zuiger aan de onderkant de flap die aan de kant van de inlaatpoort zit, een klein stukje afvijlt, dan zorg je ervoor dat de inlaatpoort iets eerder wordt opengetrokken dan normaal, waardoor de inlaattijd langer is en dus meer benzinemix naar binnen kan. Dit heeft tot gevolg dat de ontbranding groter is. Pas op, als je de flap teveel afvijlt, dan kan de zuiger in onbalans raken en heb je kans op een vastloper.
Wanneer je een nieuwe cilinder koopt, moet je altijd opletten dat je er een goede zuiger bij krijgt. De zuiger met zuigerveren moet goed strak in de cilinder passen (absoluut geen speling). Af te raden is, dat als je een 55cc cilinder hebt, een zuiger met gaten aan de inlaatpoort te kopen. Het is natuurlijk wel apart en je kunt er toch behoorlijk veel toeren mee maken, maar de trekkracht onderin is ver te zoeken en de topsnelheid valt ook tegen.Wat betreft zuigers voor 70 en 80cc cilinders, er bestaan veel verschillende soorten. Laat je goed advieseren door je eigen brommerfanaten. Er wordt namelijk vaak verkeerde informatie verstrekt door verkopers. Let er bijvoorbeeld op dat de inlaat- en uitlaatpoorten niet op hetzelfde moment open zijn en dat de flappen aan de onderkant van de zuiger de spoelpoorten van je cilinder niet afsluiten als de zuiger op zijn onderste dode punt is (onderaan de cilinder is).

Op de foto zie je drie zuigers. De linkse komt uit een 50cc cilinder, de middelste en rechtse zijn van een 55cc cilinder, maar beiden hebben het helaas niet lang uitgehouden. Van allebei zijn de zuigerveren gebroken en kwamen vast te zitten tussen cilinderwand en zuiger.

Cilinders:

Lees hier wat over de verschillende type's cilinders die ervoor zundapp leverbaar zijn het overgrote deel komt toch wel van Eurocilindro. Ik zelf ben de eigenaar van de zeldzame door DaHeDi getunde clinder de Firma bestaat niet meer en aan de cilinders is bijna niet meer tekomen mijn cilinder is uitgehoond naar 60cc en verder is hij getund ik rij zelf met 15 mm carburateurtje dik 90 en met een 19 bing of 20 mikunni gaat hij dik over de 100 en dat voor en 60cc tje ik rij er nu nog mee naar school dus de 15 mm blijft erop maar als ik geslaagd ben komt er een 19 Bing carburateur op en dan gaat hij echt bloedhard, Of met een beetje geluk kom ik over twee weken een Ks125 Of Ks175 blok tegen en dan komt er zo'n blok onder en zal hij op mijn achtiende als motor gekeurd gaan worden 1 ding is zeker er komt een Ks175 luchtgekoeld motorblok onder.

De Euro clindro Mini therm met 19 of 20 mm carburateur dit is ool een mooi setje voor onder je zundapp ik vind het alleen persoonlijk jammer dat de cilinder + Kop zwart is dat vind ik niet staan onder een zundapp een mooi geglasparelde cilinder ziet er veel mooier uit!

Hier is een Euro cilindro voor de Geforceerde koeling en een zuiger met enkele zuigerveer en een uitlaatpoort van 36 mm in plaats van 32 mm dit is ook een punt om op te letten als je een andere cilinder koopt meestal krijg je bij een 70cc cilinder een uitlaatbocht van 36 mm en zal je bocht van 32 mm dus niet meer passen gelukkig heb je bochten die van 36 mm naar 32 mm lopen zodat je uitlaat nog wel gewoon onder je zundapp past.

Zoals je al merkt is Euroclindro 1 van de weinige fabricanten voor zundapp cilinders het is dan ook het meest voor komende merk. hierboven is de Euro 70cc cilinder Mini therm cilinder afgebeeld ook weer met zuiger met enkele zuiger veer de zogenaamde L veer die zorgt voo meer compressie en betere afdichting tussen zuiger en cilinder wand hoe meer compressie hoe meer de L veer afdicht hij wordt namelijk tegen de wand gedrukt De preciese werking leg ik nog weleens uit.

Ja wat moet ik hier van zeggen Weer een EuroCilindro compleet met zuiger pakkingen, Het is zoals je al kunt zien een 70cc met 6 poorten ook word veel gesproken over een 9 poorter.

Ja hoor eindelijk een ander type cilinder de Zeta mini therm alhoewel ik een zeer grote tegenstander ben van Zeta overmatige slijtage enz.. leveren ze een korte tijd veel vermogen en worden er aparte cilinders gefabriceerd voor zundapp door dit merk, Dit is als ik het goed heb een snelle 50 met 32 mm uitlaatpoort.

Kijk dit vind ik een prachtige cilinder voor zundapp Helaas is het een Zeta maar het is gewoon een prachtig ding, Een 70 cc met membraam (Carbon) ik heb deze cilinder helaas nog nooit in he echt gezien maar een vermogen dat zo'n ding schijnt te geven Bruut gewoon.

Ja dit is gewoon de Zeta mini therm 70cc ook wel de Zeta super genoemd ach ja laat ik maar niets meer zeggen over Zeta 'super'.

Kijk Zundapp had toen ook al snelle cilinders de Super Breitwand 6.25

Het Echte Tunen:

(Met dank aan Paul Muller) Als je dit opvolgt zal je zundapp letterlijk de tegels uit de grond trekken en alle denkbare brommers/scooters finaal kwijt rijden

Het is natuurlijk niet eenvoudig om zonder maten e.d. op te geven aan iemand
die nog nooit een tweetakt cilinder heeft getuned, te vertellen hoe het
moet.
Dus ik zal maar beginnen met enkele algemene tips.

1. Het vergroten van de inlaatpoort.
Een inlaatpoort kun je vergroten met behulp van een boormachine voorzien
van een metaalfreesje 10 -14 mm.
Deze dingen kun je in een metaalwarenzaak kopen.
Normaal gesproken bestaat de inlaatpoort van een Zundapp cilinder uit 2
kleine poortjes in het midden
gescheiden door een verticale dam.
Je kunt de inlaat vergroten door aan de poortjes naar beneden en opzij uit
te frezen. Het middenschot mag er
in principe helemaal uit, naar het risico bestaat dat de zuiger dan iets
meer ruimte heeft om te happen in de
poorten. (Iets meer slijtage dus) Naar beneden frezen mag je zo ver als je
durft.
Bij het in de breedte frezen opletten dat je de poort niet zo breed maakt
dat de sluiting van de zuigerveer in
de poort kan happen.

2. Het vergroten van de uitlaatpoort.
De uitlaatpoort is zeer belangrijk voor het karakter van een tweetakt.
In de breedte mag je best een eind gaan met frezen, maar let op een
eventueel slot van je zuigerveer.
Met het in de hoogte frezen, meestal ligt de cilinder bij het frezen op
zijn kop in de bankschroef< dus dan is het omlaag frezen, beinvloed je het
vermogen van de cilinder bij laag of bij hoog toerental.
Hoe hoger dat je poort wordt, hoe meer toeren dat hij gaat maken, maar hoe
minder trekkracht je krijgt bij lage toerentallen. Je moet dus een
compromis weten te vinden. Daar de Zundapp cilinders niet voor het oprapen
liggen
adviseer ik je om de de uitlaatpoort niet te hoog te maken. Voor de juiste
maten moet ik de betreffende cilinder
zien.

3. De spoelpoorten.
Hoewel de vorm van de spoelpoorten ook belangrijk is kan men bij een
Zundapp cilinder ook hier zoveel mogelijk
materiaal wegfrezen. Probeer zoveel mogelijk de vorm te handhaven. Wanneer
je een beetje van de binnenwand wegfreest
hoef niet te schrikken. Dit kan geen kwaad. Frees echter niet de wand naar
de buitenkant weg zodat je in de koelribben terecht komt. Dan heb je een
probleem wat echter met wat 2 componentenlijm en wat aluminium frees-afval
nog wel te reparen is, maar ben voorzichtig.


4 De 3e (4e / 5e) spoelpoort.
De 5,3 (geforceerde luchtkoeling) en 6,3 (Breitwand) PK cilinders waren
voorzien van een derde spoelpoort.
Deze is ook eenvoudig aan te brengen in een originele cilinder.
De truk is gewoon aan de inlaatzijde van de zuiger precies onder de
(bovenste) zuigerveer een ovaal gat te maken en
boven de inlaatpoort een holte te frezen in de wand. Hierdoor heb je extra
spoeling doordat het mengsel van onder
de zuiger induikt en via de holte in de wand en het gat dat op het juiste
moment voor de holte staat naar boven kan
uitwijken. Ik zal dit wel eens tekenen.
Nog meer spoelpoorten zijn er te maken maar dan krijg je S vormige sleuven
in de cilinderwand en gaten in de zijkant
van de zuiger. Maar dit is iets moelijker te maken.

5. De carburateur.
De originele carburateur kan je ook gewoon met een frees groter maken. Geen
angst om als je wat messing wegfreest, dit kan geen kwaad. Wel opletten dat
je niet teveel wand wegfreest zodat je een gat naar buiten maakt en de
Carburateur misschien moet weggooien.

Volgende keer meer.


index.html

Copyright all years H.Bikker

linea.JPG (7520 bytes)

de zundapp Directeuren :: Leeftijd van u zundapp :: nederlandse zundapps :: Mijn zundapp's :: Leuke zundapp plaatjes :: Lennerts :: Gegevens :: Techniek :: Bougies :: Carburateur :: Zundapp Forum :: Tuning ::  Restauraties :: Aankoop tips :: Keuring   :: News ::Restaureren :: Verzekeringen :: Motoren. :: Kleur nummers :: Type's zundapps :: Fotos Van bezoekers :: Specials :: Verhalen :: Links :: Beurs Agenda :: Aparte :: Contact :: Project :: Iets over mij :: Doorsnede

 

Subscribe to zundapp
Powered by www.egroups.com